De warmtepomboiler is razend populair

      Reacties uitgeschakeld voor De warmtepomboiler is razend populair

Een boiler is een apparaat dat ervoor zorgt dat er warm water in een woning aanwezig is. Als de woning geen eigen CV ketel heeft om het water op te warmen, dan wordt er meestal gebruik gemaakt van een (elektrische) boiler. Het water wordt middels een verwarmingselement dat op elektriciteit werkt verwarmd. Zodra de vraag voor warm water komt, omdat bijvoorbeeld iemand een douche neemt, dan wordt dit opgewarmde water gebruikt.

badkamer boilerNaderhand wordt het water weer aangevuld in de boiler en opnieuw opgewarmd voor een volgende keer. Een boiler staat er niet bepaald bekend om dat deze energiezuinig is. Aangezien steeds meer woning eigenaren wel interesse hebben om energie te besparen, zijn er op het gebied van boilers nu ook mogelijkheden. Dit zijn nieuwe type boilers, genaamd de warmtepompboiler.

Water opwarmen met deze boilers

Deze nieuwe type boilers maken gebruik van de warmte in de lucht om het water op te warmen. We begrijpen dat dit misschien een beetje apart klinkt, dat is heel logisch. Wellicht denk je dat de lucht helemaal niet zo warm is om het water op een comfortabele temperatuur te krijgen? Dat is waar de kracht van deze warmtepompboilers ligt. De lucht wordt namelijk samen gedrukt middels een compressor. Zo stijgt de temperatuur.

Deze warmte wordt vervolgens middels een zogenaamde warmtewisselaar afgegeven aan het water dat moeten worden opgewarmd. De boiler heeft dus nog steeds elektriciteit nodig, maar gebruikt deze energie om de warmte lucht samen te drukken in plaats van het water op te warmen. Een groot verschil in de hoeveelheid energie die daarvoor nodig is. Zo kunnen boilers met een warmtepomp tot wel 75% zuiniger zijn in het energieverbruik. Dat is natuurlijk niet niks. Eventueel kan een CV ketel of een andere bron extra bijspringen om het water nog warmen te maken. Een warmtepompboiler is dus voor veel mensen een interessante investering, ondanks de relatief hoge prijs.